Lästips

Jan Kjaerstad

Den norske författaren Jan Kjaerstad är en av Nordens största nu levande författare, med bland annat den hyllade romantrilogin om tv-producenten Jonas Wergeland på slutet av 90-talet bakom sig.

Förföraren är den första och Erövraren är den andra av Jan Kjærstads tre fristående romaner om Jonas Wergeland. Upptäckaren är den avslutande delen i romantrilogin. Romansviten betraktas allmänt som ett av de viktigaste litterära verken i Norden under 90-talet, och den avslutande delen, Upptäckaren belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2000.

Förföraren — Erövraren — Upptäckaren

Romansviten om TV-personligheten Jonas Wergeland

När den karismatiske TV-personligheten och programledaren Jonas Wergeland kommer hem från världsutställningen i Sevilla finner han sin hustru mördad på vardagsrumsgolvet. Jonas Wergeland är – inte alldeles oförtjänt, det måste han medge – en av Norges mest beundrade människor. Allt han rör vid tycks bli till guld och många solar sig i glansen. Nu känner han hur allt rasar samman, och under några svindlande ögonblick ser han tillbaka på sitt liv. Har han varit med om något som kan kasta ljus över mordet?

När han sedan grips och döms för mordet på sin hustru drabbas Norge av en chock. Men fallet är gåtfullt, och den största gåtan är Jonas själv, denne framgångsrike och beundrade man. Berättaren i Erövraren är en professor som åtagit sig att skriva en stor biografi över Wergeland. Han har samlat in alla fakta men kommer inte igång med sitt skrivande förrän en svartklädd mystisk besökare dyker upp och under sju kvällar berättar historien om Jonas Wergelands liv. Hur blir man en erövrare?

Efter att ha avtjänat ett sju år långt fängelsestraff för mordet på sin hustru, återvänder Jonas Wergeland till ett stillsammare liv. Han inbjuds att följa med en skuta utmed Norges kust för att tillsammans med en grupp unga människor genomföra ett forskningsprojekt om Norge. En av dessa ungdomar har tagit på sig ännu en uppgift: att utforska Jonas Wergeland för att förstå. Varför gjorde han det om han nu gjorde det?

Det är tre romaner som jag går in i, lever med under tiden jag läser dom. Ja, lever med dem uttrycker tydligare hur dom blir en del av min vardag. Berättelsen och Jonas Wergeland blir en fond som jag speglar mycket av samtiden i. Att förstå vad det är som driver oss, driver människor till de handlingar som dom, som vi gör och för att förstå hur vi kan gå vidare och kan handla, för att komma vidare. Det är att komma in i en annan värld. En annan värld där vi redan är så att det inte är den världen som tar över oss.

Det är tre böcker som är en del av mitt bibliotek, tre böcker som jag tror jag kommer att läsa om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *